Lovski tabor za mlade na Ninotovi koči

Zadnje novice

Prijavitelj operacije: Lovska družina Peca Mežica

 

Partner: Društvo medgeneracijski center Mežica

 

Izvedba operacije: 1. 6. 2023 – 30. 9. 2023

 

Občina Mežica slovi po bogati tradiciji lova, lovskih običajih in tudi lovski kulturi. Že zelo zgodaj so lovci v občini samostojno izvajali lov, kar je velika redkost v Sloveniji. To pomeni, da imajo lokalne lovske družine zahtevno nalogo pri skrbi za naravo in populacijo divjadi, saj jimprimanjkuje članov oz. podmladka, naslednikov…

Da bi lažje poskrbeli za območje v smislu varovanja narave, ekologije, sobivanja v naravnem okolju in dvig lovske kulture, se povezujejo z lovskimi družinami na območju Mežiške doline in širše. Hkrati pa si prizadevajo, da bi svoje poslanstvo čim bolje predstavili mladim, mladostnike zbližali z naravo in njenimi zakonitostmi… Ena izmed oblik dela z mladimi je tudi »lovski tabor«, na katerem udeleženci teoretično in praktično spoznavajo divjad, ter nelovne vrste, ki živijo na tem območju. Danes mladina v lovu večinoma vidi le okrutno in nasilno odstranjevanje živali, zato je pomembno, da jih podučijo, da je lovstvo veliko več, kot le lov. Mladim želijo predstaviti kako pomembna dejavnost je lovstvo in njegovo vlogo za zdravje celotnega ekosistema. Udeležencem lovskega tabora bodo pokazali, kako lovci opazujejo, hranijo, sledijo in v vseh pogledih skrbijo za živali na svojem območju. Urban način življenja nas vedno bolj odmika od narave, zato bodo udeleženci tabora spoznali tudi osnove preživetja v naravi.

Ninotova koča je bila zgrajena 1960 leta in jo je potrebno obnavljati ter vzdrževati, da bodo lahko izvajali tabore za mlade, tako bodo vsako leto namenili nekaj sredstev za obnovo. Stare koče je potrebno ohranjati in tako obdržati stik ljudi z naravo.

Sodelovali bodo z Osnovno šolo Mežica ter Vrtcem Mežica, da ne bo prikrajšana mladina oz. otroci, ki se tabora ne bodo udeležili. Sodelovali bodo tudi z MCM ker želijo projekt usmeriti čimbolj medgeneracijsko ter se približati tudi drugim ranljivim skupinam. Njihovo mnenje je, da nihče ne sme biti prikrajšan za možnost učenja, spoznavanja novih stvari, predvsem pa ne za možnost pristnega stika z naravo.

 

Celotni opis operacije:

Več novic